luni, 23 iunie 2014

Cătălin Predoiu - profil de candidat la preşedinţia României




Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, câştigător al unei competiţii interne privind desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, are în spate o experienţă bogată în plan profesional şi politic, care îl recomandă pentru lupta electorală în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Cariera sa privată este una solidă după ce a profesat 18 ani ca avocat şi după 14 ani de catedră didactică universitară. Apoi, a fost cel mai longeviv ministru al Justiției, în perioada 2008 - 2012, sub cinci guverne succesive, dar şi ministru interimar al Afacerilor Externe în perioada septembrie – decembrie 2009. În februarie 2012 are onoarea de a fi prim-ministru interimar al României.

Autor de lucrări de specialitate juridică, el a fost premiat cu ”Premiul Academiei Române” și ”Premiul Uniunii Democrate a Juriștilor din România”.

Principalele realizări ca ministru al Justiției au fost următoarele: a finalizat, promovat și trecut prin Parlament cele 4 noi coduri fundamentale pentru reforma justiției în România (Civil, Penal, Procedură civilă, Procedură penală); a pus în aplicare, la 01.10.2010, Noul Cod Civil al României, care a înlocuit Codul Civil Cuza de la 1865; a finalizat, promovat și trecut prin Parlament Legea confiscării extinse în 2011 (completată de propunerea de directivă Macovei în 2014); a elaborat, promovat, trecut prin Parlament şi pus în aplicare Legea responsabilității disciplinare a magistraților; a elaborat, promovat, şi trecut prin Guvern Strategia Națională Anticorupție în 2012; peste 60 de misiuni diplomatice externe; peste 50 de întâlniri ministeriale bilaterale; peste 15 Consilii europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Mandatul de ministru al lui Cătălin Predoiu a însemnat un sistem judiciar reformat, garanții pentru independența justiției, credibilitate în plan extern – la nivel UE, rapoarte de țară mai bune pentru România

Principalele realizări ca ministru interimar de Externe: a obținut acordul celor mai importanți lideri europeni pentru formarea Grupului de Prietenie pentru Republica Moldova, grup alcătuit din state membre UE (grupul a fost formalizat și oficializat în ianuarie 2010 la Bruxelles); nominalizarea lui Dacian Cioloș din partea României pentru funcția de Comisar European pentru Agricultură; reprezentarea României, alături de președintele României, la patru Consilii Europene (înainte de tratatul Lisabona, reprezentarea în Consiliu se făcea la nivel de președinte asistat de ministrul de Externe); reprezentarea României la un Consiliu NATO și la un Consiliu NATO – Rusia.

Profil uman

Căsătorit, cu doi copii, Cătălin Predoiu a dovedit, în timp, că este un om echilibrat, rezistent, cooperant, deschis, bun negociator - a lucrat cu toate sistemele care compun statul (executiv, legislativ, justiție, securitate națională), având statutul de independent cu toate partidele din Parlament care s-au rotit în cele cinci guverne din care a făcut parte (PDL, PNL, PSD, UDMR, Minorități). De asemenea, el a dovedit că este un om integru, fără probleme de corupție, om al legii. Are o bună credibilitate externă, după ce a lucrat pe o agendă internă și externă complicată.

Cătălin Predoiu a condus un minister din inima statului

Cătălin Predoiu a fost cel mai longeviv ministru al Justiției, conducând cu profesionalism ministerul într-o perioadă cu enorme provocări pentru România în ceea ce privește modernizarea instituțiilor. Un avantaj a fost și acela că știe sistemul din interior, având în spate o carieră de avocat. Adoptarea noilor Coduri și a legilor de aplicare a acestora a constituit principala realizare a mandatul lui Predoiu și un element esențial pentru reformarea sistemului juridic. De asemenea, sub conducerea sa, justiția a înregistrat progrese semnificative în combaterea corupției.

Cătălin Predoiu a lucrat cu toate sistemele care compun statul

Cătălin Predoiu are experiența necesară unui bun președinte pentru că, din poziția de ministru al Justiției și premier interimar, a lucrat cu toate instituțiile esențiale într-un stat de drept- de la Guvern, la Parlament, Justiție și instituțiile de securitate națională, fiind și membru al CSAT. România nu își permite să aibă un președinte care să se califice la locul de muncă, ci de un om cu experiență, care a demonstrat deja că performează în relația cu aceste instituții și cunoaște în detaliu mecanismele de funcționare a acestora.

Cel desemnat prin vot să candideze pentru preşedinţia României a probat deja că îndeplinește cu succes rolul de mediator între puterile statului și în relația cu partidele parlamentare, reușind să le aducă la aceeași masă, atunci când este necesar, calitate esențială pentru un bun președinte.

Cătălin Predoiu a condus Ministerul Justiției într-o perioadă dificilă, în care România a trebuit să își demonstreze atașamentele față de valorile europene și față de statul de drept. Să nu uităm că, după aderarea la Uniunea Europeană, țara noastră a fost monitorizată prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Progresele în lupta anticorupție, înregistrate în mandatul său, au fost semnalate și în rapoartele de la Bruxelles. DNA, ANI, Parchetul General au fost instituții care au primit aprecieri din partea oficialilor europeni. Justiția și-a făcut treaba, marile restanțe fiind atribuite Parlamentului din cauza refuzului de a aproba urmărirea penală a unor foști miniștri sau de a încuviința ridicarea imunității unor deputați și senatori. Tocmai de aceea, Cătălin Predoiu a susținut și susține limitarea imunității parlamentare doar la declarațiile politice.

Tot sub mandatul lui Cătălin Predoiu au fost adoptate 18 legi, strategia națională anticorupție, sistemul judiciar fiind reorganizat și funcțional, ceea ce a adus un plus de credibilitate externă. Dintre cele 18 legi adoptate au fost cele 4 noi coduri fundamentale pentru reforma justiției în România (Civil, Penal, Procedură civilă, Procedură penală - 2009-2010), legi de aplicare a codurilor (la fel de importante și complexe ca și codurile), legea confisării extinse în 2011 (completată de propunerea de directivă Macovei în 2014) și legea răspunderii disciplinare a magistraților în 2011.

În calitatea sa de ministru al Justiției, de premier interimar și de ministru interimar al Afacerilor Externe, dar și de prim-vicepreședinte al PDL (membru PPE), Cătălin Predoiu a dobândit credibilitate externă, având relații la Bruxelles și cunoscând foarte bine instituțiile europene. Credibilitatea externă a viitorului președinte este esențială pentru România, având în vedere și evenimentele din istoria recentă (vara lui 2012) care au ridicat mari semne de întrebare oficialilor europeni și SUA cu privire la respectarea statului de drept și a valorilor democratice. De asemenea, credibilitatea externă este dublată de abilități diplomatice, extrem de importante pentru un bun președinte.

„Domnul Cătălin Predoiu nu are probleme de corupție. Deci, dincolo de calitățile, profesionalismul și expertiza acumulată în toți acești ani de serviciu public, unul dintre elementele importante care îl recomandă pentru a fi un bun președinte este tocmai faptul că nu are probleme de corupție. România are nevoie în continuare de un președinte care să fie garantul respectării statului de drept și care să nu poată fi manevrat sau șantajat de diverse grupuri de interese. Iar domnul Cătălin Predoiu este o astfel de garanție pentru România. PDL Olt este şi va fi alături de domnia-sa, susţinându-l cu tărie în candidatura pentru cea mai înaltă funcţie în stat”, a declarat Siminica Mirea, preşedintele PDL Olt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu